قطعنامهی آمریکایی شورای امنیت علیه ایران تصویب شد
شورای امنیت سازمان ملل امروز (شنبه) پس از دو ماه از ارائهی پیشنویس اولیهی قطعنامهی آلمان، انگلیس و فرانسه علیه ایران که با حمایت آمریکا صورت گرفت، قطعنامهای را به دلیل آنچه که پیگیری ایران در غنیسازی اورانیوم میخواند، تصویب کرد.
به گزارش ایسنا پیش نویس این قطعنامه پس از تغییرات بسیار به دلیل مخالفتهای روسیه و چین، عصر امروز به وقت نیویورک به تصویب رسید.
بر اساس پیشنویس تصویب شده به همهی کشورها دستور داده میشود تا از تامین مواد و فناوریهای ویژه که میتواند در برنامههای هستهیی یا موشکی ایران به کار رود، خودداری کنند و نیز مسدود شدن سرمایهها را بر شرکتها و افراد مهم در برنامههای هستهیی و موشکی ایران که در فهرستی به نامشان اشاره شده است، اعمال کنند.
اروپاییها ناچار شدند به دلیل مخالفتهای روسیه و چین تغییراتی را در پیشنویس اولیه به وجود آورند. بر این اساس دو پاراگراف و اشارهای را که استثناهایی را از تحریمهای مالی مشخص میکرد، حذف کردند. متن نهایی از همه کشورها میخواهد سرمایههای آنهایی که در حال حاضر در فهرست قرار دارند و آنهایی که کمیتهی شورای امنیت که بر تحریمها علیه ایران نظارت دارد به آنها خواهند افزود، مسدود کنند اما فاقد درخواستی برای مسدود شدن فوری سرمایههاست.
انگلیس، فرانسه و آلمان حامیان مشترک قطعنامه، روز جمعه برای به رای گذاشتن آن اعمال فشار کردند اما با مخالفت روسیه روبه رو شدند.
پیش از به گردش در آمدن متن نهایی پیش نویس، ویتالی چورکین، سفیر دایم روسیه نزد سازمان ملل برای اعمال اصلاحیههایی اعمال فشار کرد که اطمینان دهد مسکو میتواند فعالیتهای هستهیی مشروع و مجاز را در ایران انجام دهد.
چورکین معترض بود که برخی سازمانهای مشکوک به انجام فعالیتهای حساس در زمینه اشاعه در فهرستی که هدف تحریمهای مالی قرار میگیرد، لحاظ شدهاند، بدون اینکه حتی اثبات شده باشد که این طور هست.
وی ادامه داد: ما میکوشیم اطمینان حاصل کنیم که فعالیتهایی که کاملا مشروع و معتبرند و با خطر منع اشاعه ارتباطی ندارند میتوانند بدون هرگونه مزاحمت یا دخالتی اجرا شوند.
در همین حال جونز پری گفت که فهرست 11 سازمان و 12 فردی که قرار است هدف مسدود شدن سرمایهها قرار گیرند، تغییری نکرده است.
روسیه و چین از ابتدا تا انتها برای اجرای رویکرد مرحله به مرحله در جهت تحریمها اعمال فشار کردند اما بر عکس آمریکا برای تحریمهای بسیار سخت اعمال فشار کرد و در عین حال فرانسه و انگلیس دیدگاهی نسبتا ملایمتر داشتند.
اروپاییها هم چنین پیشتر الزامی بودن منع سفر مقامات را که روسیه با آن مخالف بود و غیر ضروری میخواند، حذف کردند.
بر اساس این گزارش متن قطعنامه هشدار میدهد که اگر ایران از پایبندی به درخواستهای آن خودداری کند شورای امنیت باید معیارهای مناسب بیشتری را تحت بند 41 فصل هفت منشور تصویب کند.
در قطعنامه شورای امنیت که به صورت اجماع و بدون رای مخالف به تصویب رسید، همچنین گفته شده اگر ایران با خواستهای شورای امنیت برای توقف فعالیتهای هستهییاش موافق کند، این امر میتواند به از سرگیری مذاکرات دیپلماتیک و راهحلهایی که میتوانند دستیابی ایران را به فنآوری صلح آمیز تضمین کنند، منجر شود.