‪ ۵/۱‬میلیارد ریال برای کارگاه‌های زودبازده خوی اختصاص یافته است

دبیر کارگروه اشتغال و سرمایه‌گذاری شهرستان خوی اعلام کرد: پنج میلیارد و ‪ ۱۵۰‬میلیون ریال اعتبار تاکنون برای ایجاد کارگاه‌های زودبازده اقتصادی در این شهرستان اختصاص یافته است.

کاظم خلیلی روز شنبه درجلسه کارگروه اشتغال این شهرستان گفت: این میزان اعتبار قرار است برای دوهزار و ‪ ۳۶۸‬طرح تصویبی صرف شود که با راه‌اندازی آنها برای پنج هزار و ‪ ۵۳۸‬نفر فرصت شغلی ایجاد خواهد شد.

وی افزود: تاکنون سه هزار و ‪ ۷۳۴‬طرح از سوی بانک‌ها پذیرش شده که از این تعداد دو هزار و ‪ ۳۶۸‬طرح تصویب شده است.

درادامه این جلسه همچنین مقرر شد وام خرید تراکتور برای افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) از محل مطالعات بنگاه‌های زودبازده طبق مقررات صورت گیرد.

شهرستان خوی با ‪ ۳۵۶‬هزار نفر جمعیت پس از ارومیه، بیشترین جمعیت را در خود جای داده است

پنج مسئول رسانه‌ای مخالف دولت باکو دست به اعتصاب غذا زدند

پنج مسئول رسانه‌های وابسته به‌احزاب و گروههای مخالف دولت جمهوری آذربایجان روز پنجشنبه دراعتراض به سیاست‌های دولت نسبت به رسانه‌های این کشور دست به اعتصاب غذا زدند.

" غنیمت زاهداف" ، "رعوف عارف‌اوغلی"، "شاکر قابل اوغلی" ، "فکرت فرامرز اوغلی" سردبیران روزنامه‌های "آزادلیق"، "ینی مساوات " ، "نوویه ورمیا" و "‪ ۲۴‬ساعت" و "میهمان علی اف" رییس خبرگزاری غیردولتی "توران" دراین اقدام اعتراض آمیز شرکت دارند.

شرکت‌کنندگان دراین اعتصاب غذا خواستار پایان دادن به اقدامات دولت در مورد انتقال دفاتر روزنامه "آزادلیق" ، خبرگزاری غیردولتی "توران" و چند تشکل اجتماعی و سیاسی مخالف از یک ساختمان دولتی و همچنین اعمال فشار به برخی رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران شدند.

تصمیم دولت باکو برای تخلیه دفاتر روزنامه "آزادلیق" و خبرگزاری غیر دولتی "توران" طی روزهای اخیر موجب اعتراض برخی گروههای مخالف دولت به خصوص اتحادیه حزبی "آزادلیق" (آزادی) متشکل از احزاب "جبهه خلق" ، "دموکرات"، "شهروند و توسعه" و "لیبرال" ، شده است .

گروه شش نفره فعالان این احزاب نیز از هفته گذشته در اعتراض به تصمیم مذکور ، دست به اعتصاب غذا زده بودند که روز گذشته به اعتصاب غذای خود پایان دادند.

کاظم غنی زاده شایعات مبنی بر رد صلاحیت شدن خویش را تکذیب کرد

رییس ستاد دکتر احمدی نژاد در استان که کاندیدای شورای شهر ارومیه نیز میباشد به شایعات مبنی بر رد صلاحیت شدنش در این انتخابات پایان بخشید.
اخیرا شایعاتی مطرح بود که رییس ستاد مردمی رییس جمهور در زمان انتخابات نهم توسط برگزار کنندگان انتخابات رد صلاحیت شده است لیکن وی در گفت و گو با مسیر نیوز اعلام کرد که این خبر صحت ندارد.
وی علاوه بر این به تلاش هایی در مورد وفاق بین نیروهای اصولگرا اشاره کرد و افزود درصدد هستیم که ما نیز در این مسیر قدم برداریم

ورود دانشجویان محجبه به یک دانشگاه جمهوری آذربایجان ممنوع شد

مسوولان دانشگاه دولتی شهر سومقایت واقع در ‪ ۳۸‬کیلومتری شمال شهر باکو ورود دانشجویان محجبه به این دانشگاه را ممنوع کردند.

تشکل دفاع از آزادی اعتقاد دینی جمهوری آذربایجان روز سه‌شنبه اعلام کرد:
"نادر قهرمان‌اف" رییس این دانشگاه دستور جلوگیری از حضور دانشجویان محجبه در کلاسهای درس را صادر کرده است.

بر اساس این گزارش ، گروهی از اعضای تشکل مذکور برای بررسی این مساله به سومقایت اعزام شدند.

مسوولان نگهبانی این دانشگاه به گروه اعزامی اعلام کردند که رییس دانشگاه به آنها دستور اکید داده است که از ورود دانشجویان محجبه به کلاسهای درس جلوگیری کنند.

طبق این گزارش مسوولان دانشگاه سومقایت جمهوری آذربایجان از دانشجویان محجبه خواستند بدون حجاب در دانشگاه حاضر شوند.

حسنی : انتقاد سازنده از ضروریات هر جامعه پویا است

امام جمعه ارومیه و نماینده ولی‌فقیه در آذربایجان غربی: انتقاد سازنده از ضروریات هر جامعه پویا است
 

غلامرضا حسنی در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس افزود: اگر در جامعه‌ای انتقاد و تحقیق وجود نداشته باشد، جامعه منحط و فضایل دینی، اخلاقی و اسلامی کمرنگ می‌شود.
وی تصریح کرد: برخی از فعالان و احزاب سیاسی در کشور به دنبال کشف حقایق هستند، با نظام اسلامی معارض نیستند، نظام و علما را آگاهانه قبول دارند و با انتقادات سازنده زمینه رشد و پویایی جامعه را فراهم می‌کنند.
حسنی اظهار داشت: برخی از احزاب نیز در کشور مدعی اصلاح‌طلبی بوده که باید ماهیت آن‌ها به مردم شناسانده شود.


وی اضافه کرد: این گروه با این ادعاها که بریدن دست دزد و جنگیدن امامان خشونت است، قرآن، پیامبر و امامان را زیر سؤال می‌برند، غافل از این که اگر آن روز جنگ نبود، امروز از اسلام خبری نبود.
حسنی خاطرنشان کرد: توهین‌کنندگان به خدا، پیامبر و امامان مرتد هستند و مرتدان فساد را در جامعه ترویج می‌دهند.
امام جمعه ارومیه سپس به انتخابات رهبری و شوراهای اسلامی شهر و روستا اشاره کرد و اذعان داشت: شرکت در انتخابات یک امر وجوبی است و ترک واجبات عذاب دنیا و آخرت را در پی دارد.
حسنی تأکید کرد: انتخابات خبرگان به علت نقش و وظیفه آن در تعیین رهبری کسی که در رأس نظام اسلامی است و روح ملت، کشور و مسلمانان محسوب می‌شود از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
وی‌ با اشاره به برخی اظهار‌نظر‌ها در زمینه بررسی صلاحیت‌ها توسط شورای نگهبان تصریح کرد: شورای نگهبان نهادی مستقل و مورد اعتماد است، براساس مدارک و دلایل مستند عمل می‌کند و تحت ‌تأثیر هیچ شرایطی قرار نمی‌گیرد.
حسنی درباره فعالیت و تبلیغ گروهک‌های ضد انقلاب بر علیه نظام و تحریک مردم برای شرکت نکردن در انتخابات آتی ادامه داد: تمام تلاش گروهک‌ها تخریب نظام است اما در طول سال‌های پیروزی انقلاب اسلامی مردم حزب‌الله توطئه‌های آن‌ها را خنثی کرده‌اند.
وی افزود: مردم حزب‌الله همانند سال‌های گذشته به موازات تبلیغ گروهک‌ها علیه نظام با حضور پرشور و گسترده خود پاسخ دندان‌شکن به دشمنان خواهند داد.
حسنی اظهار داشت: امنیت در استان به طور کامل برقرار است و به حضور پرشور و با نشاط مردم در دو انتخابات آینده خوشبین هستیم.
وی‌ خاطرنشان کرد: تبلیغ کاندیداها قبل از اعلام اسامی افراد تأیید صلاحیت شده، صحیح نیست و تبلیغ باید در وقت قانونی انجام شود.
حسنی در پایان بر‌ خودداری کردن از تخریب کاندیداها تأکید کرد.

ولیزاده :هیات نظارت شورای نگهبان در نظارت انتخابات شوراها نقشی ن

هیات نظارت شورای نگهبان در نظارت انتخابات شوراها نقشی ندارد

 

رئیس هیات نظارت بر انتخابات شورای نگهبان در شهرستان خوی گفت: هیات نظارت شورای نگهبان در اجرا و نظارت انتخابات شوراها نقشی ندارد.

حجت الاسلام مهدی ولیزاده، در گفتگوی کوتاهی در مورد چگونگی نظارت بر انتخابات همزمان شوراها و مجلس خبرگان رهبری گفت: با اینکه این دو انتخابات همزمان برگزار می‌شوند ولی از نظر اجرا و نظارت با هم تفاوت دارند.

وی آنگاه به وجود برخی شایعات اشاره کرد و افزود: متاسفانه عده ای که ماهیت آنها بر ما معلوم شده است، در سطح شهر شایعاتی رواج می دهند که هیات نظارت شورای نگهبان در احراز یا عدم احراز صلاحیت نامزدهای شوراها نقش داشته است.

ولیزاده با تکذیب چنین شایعاتی گفت: هیات اجرایی انتخابات شوراها توسط فرمانداری انتخاب شده و هیات نظارت آن را مجلس شورا ی اسلامی به عهده دارد.

رئیس هیات نظارت شورای نگهبان تصریح کرد: آنهایی که سعی می کنند با رواج چنین شایعاتی وجهه هیات نظارت و شورای نگهبان را خدشه دار کنند اگر دست از اعمال خود برندارند، این هیات از طریق قانونی و قضایی بر علیه آنها اقدام خواهد کرد.

مردم خوی در انتظار تحقق وعده رئیس جمهور هستند

درخواست اعضای شورای اسلامی شهرستان خوی در خصوص تسریع درایجاد استان خوی:

مردم خوی در انتظار تحقق وعده رئیس جمهور هستند

 

جناب آقای دکتر احمدی نژاد ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

سلام علیکم

احتراماً به استحضار عالی می رساند همانطوریکه در جریان دیدار مردمی خود در تاریخ85/6/10 در شهرستان بالای400 هزار نفری خوی به وضوح مشاهده فرمودید تنها خواسته یکپارچه مردم مسئولین، فرهیختگان و منتخبین این شهرستان از حضرت عالی و دولت مهرورز شما ارتقاء سطح این شهرستان به عالی ترین سطح تقسیمات کشوری یعنی استان بوده که فرمایش جنابعالی در حضور هزاران نفر از مردم مبنی بر طرح خواسته به حق و قانونی شهروندان مومن و مسئولین دلسوز منطقه در اولین جلسه هیئت دولت با نظر مساعد، جهت کار کارشناسی و فراهم نمودن مقدمات ارتقاء سطح این شهرستان نور امیدی بود به دلهای مومنین خداجوی این منطقه تا شاید عقب ماندگی های تاریخی این شهرستان در زمان صدارت دولت جنابعالی از چهره این منطقه رخت بربسته و شهرستان کهن و قدیمی خوی بتواند نقش تاریخی از دست رفته خود را در منطقه آذربایجان بدست آورد.

رجاء واثق داریم با عنایت به آشنایی حضرتعالی از منطقه و اهالی سختکوش و پتانسیل های بالقوه و بالفعل موجود، در دولت شما این خواسته تاریخی اهالی بوقوع خواهد پیوست و شعار عدالت ورزی دولت شما بی مسماء نخواهد بود. پرواضح است که اهالی این منطقه دین خود را نسبت به نظام و انقلاب در طول سالیان گذشته با حضور در جبهه های حق علیه باطل و تقدیم هزاران شهید، جانباز، آزاداه و ایثارگر ادا کرده اند و حال انتظار دارند که در تحقق خواسته تاریخی خود که مورد تایید حضرتعالی نیز می باشد در جهت ایجاد استان مرزی خوی به مرکزیت شهرستان خوی تسریع گردد.

امضاء کنندگان این نامه به نمایندگی از روستاها، بخش ها و شهرهای تابعه شهرستان خوی به خود وظیفه می دانیم از بذل عنایت حضرتعالی به تنها خواسته به حق و قانونی این منطقه تقدیر و تشکر نماییم.

اعضای شورای اسلامی شهرستان خوی:

1ـ بختیاری (نماینده شورای بخش مرکزی خوی)2ـ کبیری (نماینده شورای شهر خوی)3ـ حاجی زاده (نماینده شورای شهر قره ضیاءالدین)4ـ طالبی (نماینده شورای شهر ایواوغلی)5ـ حسینی (نماینده شورای بخش قطور)6ـ دودکانلو(نماینده شورای بخش صفائیه)7ـ اسماعیلو (نماینده شورای بخش ایواوغلی)8ـ خلیل زاده (نماینده شورای بخش چایپاره)9ـ اعرابی (نماینده شورای شهر فیرورق).

رونوشت:

ـ وزیر محترم کشور جهت استحضار و پیگیری عملیاتی نمودن قول ریاست جمهوری اسلامی

ـ استاندار محترم آذربایجان غربی جهت استحضار و پیگیری عملیاتی نمودن قول ریاست محترم جمهوری اسلامی

ـ شورای محترم اسلامی استان آذربایجان غربی جهت استحضار و پیگیری

ـ نماینده محترم مردم خوی جهت استحضار و پیگیری

ـ امام جمعه محترم خوی جهت استحضار و پیگیری

ـ فرمانداری محترم شهرستان خوی جهت استحضار و پیگیری

ـ مدیر مسئول محترم هفته نامه های محلی خوی جهت استحضار و انتشار آن

مزار شمس تبریزی در خوی غبار روبی شد

باحضور دبیر فرهنگستان هنر و رئیس موسسه حکمت و فلسفه ایران؛

مزار شمس تبریزی در خوی غبار روبی شد

آئین غبار روبی و گلباران مزارشمس تبریزی برگزارشد.

 

 دراین مراسم که روز چهارشنبه 17 آبانماه 85 در جنب منار شمس تبریزی و با حضور دکتر بهمن نامورمطلق دبیر فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران، دکتر غلامرضا اعوانی رییس موسسه حکمت و فلسفه ایران، دکتر حسن بلخاری قهی دبیر شورای هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر نصرالله حکمت دبیر علمی هم اندیشی تخیل هنری، دکتر شهین اعوانی معاون پژوهشی موسسه حکمت و فلسفه ایران، استاد حبیب الله درخشانی عضو شورای علمی هم اندیشی تخیل هنری و آقای هادی ربیعی سرپرست اداره مطالعات بنیادی فرهنگستان هنر اجرا شد .

 در این مراسم گلباران مزار،  توسط شهرداری خوی انجام گردید سپس اساتید و میهمانان حاضر با اهدای گل به مزار شمس و نثار فاتحه به بازدید از محوطه منار شمس تبریزی پرداختند.

 شمس تبریزی استاد مولانا بوده  و براساس شواهد تاریخی مزار آن عالم مشهور در خوی مدفون است.

گفتنی است سال 2007 بعنوان سال  جهانی مولانا نامگذاری شده و همزمانی این نامگذاری ، باعث توجه بیشتر دوستداران شمس تبریزی به مزار استاد آن عالم ربانی شده است.

در سالهای اخیر نیز طرح حرم تا شمس جزو طرح های ملی گردشگری و میراث فرهنگی استان آذربایجان غربی بوده و قرار بود تا سال 86 به پایان برسد. عدم تخصیص اعتبارات روند اجرایی  این پروژه بزرگ برای شناساندن شمس به دوستداران مولانا را با مشکل مواجه کرده است.

 یادآوری می شود، همزمان با برگزاری کنگره شمس تبریزی در خوی و با حضور وزیر وقت فرهنگ و ارشاداسلامی(درسال77) مقرر شده بود خانه های واقع در محدوده این طرح خریداری و تبدیل به محل بوستان و آرامگاه شمس شود که این وعده نیز تاکنون تحقق نیافته است.

نامزدهای انتخاباتی شورای اسلامی شهر ماکوو چالدران و پلدشت و شوط

- ولی عبدالله زاده( لیسانس - دبیر بازنشسته - مدرس دانشگاه) 2- محسن بداقی نژاد  3 - محمد همت زاده( لیسانس تربیت بدنی - عضو سابق شورای شهر بازرگان ) 4 - نورالله خلیلی( لیسانس - معلم بازنشسته - عضو سابق شورای شهر ماکو)  5 - میر اسماعیل حسینی (کارمند مخابرات )  6 - علی خادم نژاد (لیسانس - شهردار سابق بازرگان)  7 - عمران آقابابازاده( لیسانس -کارمند مخابرات)  8 - پوراندوخت علی اصغری  9 - علی اسماعیل زاده( دیپلم - عضو سابق شورای شهر ماکو)  10 - عبدالمجید جلالی نژاد ( دیپلم - عضو فعلی شورای شهر ماکو)  11- نادر اسحقی  12 - بهروز ارسلانی فر (افسر بازنسشته راهنمایی و رانندگی)  13 - یعقوب حسنعلی زاده(لیسانس - رییس فعلی شورای شهر ماکو)  14 - علیرضا زینالی (فوق لیسانس - معاون سابق فرماندار و مدرس دانشگاه)  15 - محمد یوسفیان  16 - محمد حیدر زاده ( فوق دیپلم - معلم)  17 - علی خرمی 18- صمد علی محمدی  19 - بهمن صفری( لیسانس - عضو سابق شورا ی شهر و شهردار سابق ماکو) 20 - محمد حسین پور (لیسانس - کارمند دادگستری ماکو )   21- علی علیزاده (لیسانس - رییس سابق آموزش و پرورش پلدشت)  22- سجاد محرم زاده 23- اکبر لکستانی (فوق دیپلم - عضو فعلی شورای شهر شوط)  24 - محمد رضا  اکبرزاده   25 - اسرافیل جعفرزاده  26 - علیرضا احمدی   27 - قاسم آخوندزاده( روحانی - سردفتر ازدواج و طلاق)   28 - عطاءالله عباسی( دیپلم )  29- حسن محمد نژاد تکمه (لیسانس - معلم)  30- رحیم ولی زاده( لیسانس - دو دوره عضو شورای شهر)   31- ابراهیم خیری زاده  32- سیمین درخشان(لیسانس - عضو فعلی شورای شهر ماکو)  33- محمد احمدی (لیسانس - معلم بازنشسته)  34 - حیدر اسماعیلی(لیسانس - معلم)  35 - یوسف احمد پور( رییس پایانه مرزی بازرگان )  36 - لاله صمد پور( لیسانس ) 37 - محمد فاضل (دیپلم - کارمند اداره ارشاد )  38 - رباب نصیری  39 - ناصر رمضان زادگان (لیسانس )   40 - اصغر ابراهیم زاده   41 - علی بلخکانلو( لیسانس زبان انگلیسی)  42 - عباس قاسمی   43 - رضا کاووسی   44- حافظ امین زاده (فوق لیسانس )  45 - رضا منصرف ( فوق لیسانس - مدیر مسوول نشریه آوای ماکو)

اسامی نامزدهای انتخاباتی شوط ( ۲۲ نفر)

1- محمد رضایی ( لیسانس - معلم )   2 - یوسف پورعظیم (فوق دیپلم - معلم )  3 - منوچهر علی نژاد (دیپلم - کارمند بخشداری) 4 - حاج اسدالله میرزا پور (لیسانس ) 5 - ناصر مهرآلی  (فوق دیپلم - معلم )  6 - علی مهرآلی (لیسانس - معلم) 7 - عسگر قربانپور (دیپلم - معروف به عسگر کنکور) 8 - بهزاد صبوری (دیپلم - رییس فعلی شورای شهر )  9- بهمن پور علی(لیسانس - معلم ) 10 - محرم علیزاده ( دیپلم - عضو سابق شورای شهر)  11 - تیمور گلیکانلو (لیسانس ) 12 - قاسم بروکی میلان (فوق لیسانس - معلم ) 13 - رضا محمد زاده   14 - نوروز آقاخانی (لیسانس - معلم ) 15 - حسین حمزه لو  (لیسانس - معلم ) 16 - صادق محمد زاده (لیسانس - معلم و عضو فعلی شورای شهر) 17 - شهریار صادقی  18 - رضا ماهری  19 - شیرزاد زمانی ( لیسانس - معلم ) 20 -  مهدی قاسم زاده  (لیسانس - شاغل در گمرک )  ۲۱- محمد شافعی نیا (لیسانس - معلم ) ۲۲- صفر عباس زاده (لیسانس - معلم)

اسامی نامزدهای انتخاباتی پلدشت ( ۲۸نفر) :

1- جعفر دریانی2- سجاد قلی پور  3- مالک مقصودی(رییس دفتر امام جمعه)  4- یحیی مقصود پور(کارمند اداره بازرگانی)  5- میر عباس موسوی  6- مرتضی یوسفی( معلم )  7- نبی علی حسین زاده(عضو   ابق و فعلی شورا)  8- بهمن آقاپور(عضو سابق شورا)  - شهرام زلفی  10-سعیدالله ساعدی(معلم)  ۱1-اسدالله هندویی(بازنشسته پست )  12-یحیی باقرزاده(معلم)  13-بهمن کریم زاده (عضو فعلی شورا) 14- بهرام محمدنژاد(معلم)  15- حسن زینالی   16- محمد عیسی زاده 17- حسنعلی حسین زاده  18- ابراهیم علی زادگان 19- عارف علیکوهی(کارمند اداره کشاورزی)  ۲۰- داریوش کریم زاده  21- جعفر علی زاده  22- احمد فرهادی(معلم)   23- واحد امیری(رییس دفتر حاج سلیمان جعفرزاده)  24-اصغر زینالی(عضو فعلی شورا)  25-سید آقا حسینی(عضو فعلی شورا)  26-محمد منصور عبدالهی (عضو فعلی شورا)  27- احمد کریم زاده  28 - محمد حسن زاده (کارمند اداره بهداشت )

اسامی نامزدهای انتخاباتی بازرگان ( ۲۷ نفر)

 1- بهروز پور حسن  2- رضا جعفرپور   3- محمد یوسفیان جنکانلو    4- رضا عبدالهی بازرگانی   5- عبدالله آتش زبان   6- سعید عبدالهی بازرگانی    7- نعمت بابازاده    8- غفار همتی    9- ابراهیم ولی زاده   10- مهدی عبدیل زاده   1-بهمن علیزاده    2- علی آسی    3- سعید اسماعیل زاده(عضو سابق   شورای شهر)  4- عبدالله سهیلی جنکانلو  15-یوسف عظیمی قیان کندی  16-ابراهیم آذرجنکانلو (عضو فعلی شورای شهر)  17-محمد سهیلی (عضو فعلی شورای شهر)   18-پیمان سلطانی 19-صمد شفیع زاده   20-شفیق بیدار مغز   21-علیرضا محمودزاده  22-رضا ایماندار   23-علیرضا جلیل زاده  24-رویا اصغرزاده   25-علی قاسم زاده(عضو سابق شورای شهر)    26-عبدالله نجفی باغچه جوقی  27- حسین ایرانی اصل


چالدران (18 نفر)

1- حبیب عربی   2- موسی نازکی   3- جعفر خدادادی  4- مرتضی ایامی( عضو فعلی شورای شهر)  5- رقیه بابایی  6- رباب عالی زاده   7- اعظم زاهدی   8- پرویز رحیم زاده   9- شهریار اسفندیاری (عضو   فعلی شورای شهر) 10- حس کریمی (عضو فعلی شورای شهر)  11- محمد کواکبی(عضو فعلی شورای شهر)  12- علیرضا آزاد  13- قادر خالدی  14- سعید نوری فر  15- کریم بدلی   16- جواد دادگر  17- یدالله فرزین نیا  18- حسین عابدی

آواجیق (10 نفر)

1- علی نبی زاده(لیسانس - معلم)  2- حسن صفاری (فوق دیپلم- معلم)   3- صبرعلی رمضان زاده (دیپلم - معلم بازنشسته)  4- علی اکبر محمد زاده ( لیسانس - معلم)  5- نسرین رستم زاده ( دیپلم - خانه دار)  6- همت رستم پور (دیپلم)  7- ناصر احمدزاده ( دیپلم - کارمند شهرداری)  8- نادر یوسف زاده (لیسانس)  9- قادر طالونی (دیپلم)  10- محسن صفاری ( لیسانس)

بطور کلی از مجموع ثبت نام کننده ها برای انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا از حوزه های ماکو و چالدران ۸ نفر خانم - ۳ نفر دارای تحصیلات عالیه کارشناسی ارشد و ۱۷ نفر از اعضای فعلی شوراهای شهر هستند . ضمنا تعداد ۲ نفر از شورای شهر شوط - ۱ نفر ماکو - ۱ نفر چالدران و ۳ نفر از بازرگان به دلایل مختلف از جمله عدم تمایل - نداشتن مدرک دیپلم و.... ثبت نام نکرده اند

ثبت نام ۵۵ نفر برای شورای شهر خوی

طبق اطلاع خبرنگار آینانیوز از خوی ۵۵ نفر برای نامزدی عضویت در شورای اسلامی شهر خوی ثبت نام کرده اند . این افراد بعد از تایید توسط هیئت اجرایی و نظارت تبلیغات انتخاباتی خود را آغاز خواهند کرد :

سجاد قاسم بگلی - محمد رضا محبوبی - غلام علی شریف - عیسی علیزاده - غلام حسین قره محمد لو - علی بختیاری - حسن عابدین زاده - علی رنجبر حقیقی - محمد رحمدل - باقر فرخ زاده - اژدر طالبی - عزیز زینالی - امیر مافی کندی - سید عزیز جعفرزاده چهراقی - سید جمال نصیری - ملیحه نصراله زاده - علیرضا غنی زاده - توحید همت نیا - حسین حاج حسین لو - هادی حنیف نیا - علی اکبر فتح اله نوه سی - میرفتاح کبیری - حسین ناج حسینی - مرتضی کیوان - علی قابچی لو - رضا دهقانی - محمد فرج زاده - رضا شوکتی - داریوش حسینی صدر - رضا زینال نژاد - داود حاج حسنی اصل - میر سجاد موسوی - حسن کریم خانی - محمد یزدان پناه - آرش رضاپور - علی قره محمدلو - محمدرضا محمدلو - سلطان علی محمودی - غلام رضا احمدزاده - رضا محمدلو - علی اضغر قاسم لو - محمد علی کریم نژاد - میر حسن سید عبدالهی - ابراهیم آهنگری - بهرام احمدی - سجاد چهره آرا - عبداله اتابکی - کاظم فاروقی - جواد شکورلو - تارویردی جوزایی - پیمان حکیم زاده خویی - مسعود حکیم زاده خویی - رقیه جعفرزاده - حسین پرستاری - غلام  رضا مرتضوی - حسن حسن لو

دولت نهم، دولت مردم

 

قریب به یک سال از تشکیل کابینه نهم و دولت دکتر محمود احمدی‌نژاد می‌گذرد. مردم که در انتخابات سوم تیر به شایستگی‌ها، اهداف و برنامه‌های دکتر احمدی‌نژاد رأی دادند اینک و به تدریج نشانه‌های این تحول بزرگ در عرصه مدیریت کشور را مشاهده می‌کنند.


این در حالی است که طی این مدت و از همان روزهای آغازین شروع به کار دکتر احمدی‌نژاد به عنوان رئیس جمهور حجم وسیعی از تبلیغات منفی و هجمه‌ها علیه شخص رئیس جمهور و اهداف و برنامه‌های اعلام شده کابینه نهم صورت گرفته و می گیرد. و دکتر احمدی‌نژاد البته با صبر، تحمل و متانت انقلابی و در عین مظلومیت، بار همه این مسائل را به دوش می‌کشد. در حالی که در جریان انتخابات نهم هیچ گروه و حزب سیاسی از دکتر احمدی‌نژاد حمایت نکرد اما در جریان تشکیل کابینه بیشترین فشارها و سهم‌خواهی‌ها از ناحیه احزاب و گروه‌های سیاسی وابسته به دو جناح سیاسی عمده کشور به دکتر احمدی‌نژاد وارد آمد. در بی‌سابقه‌ترین جریان رأی‌گیری برای وزراء پیشنهادی رئیس جمهور، چهار وزیر که اتفاقاً حضور آنها در کابینه مورد تأکید دکتر احمدی‌نژاد بود با رأی عدم‌اعتماد نمایندگان از حضور در کابینه بازماندند و سرنوشت کلیدی‌ترین وزارتخانه اقتصادی کابینه “وزارت نفت” آنگونه رقم خورد که نهایتاً چهارمین گزینه پیشنهادی رئیس جمهور موفق به کسب رأی اعتماد شد.


حجم تبلیغات منفی، شایعات و جوسازی‌ها بر علیه رئیس جمهور و برنامه‌های وی حاکی از ترس جدی افراد و گروه‌هایی است که اکثریت منابع و امکانات کشور را در انحصار خود گرفته‌اند. اما علیرغم تمام کارشکنی‌ها و تخریب‌های صورت گرفته، دکتر احمدی‌نژاد در عمل، هم کارائی و کارآمدی برنامه‌‌ها و اهداف دولت خود را اثبات کرد و هم با سعه صدر از تمام گرایش‌های فکری برای اداره دولت نهم استفاده نمود. ارزیابی عملکرد یکساله دولت نهم گویای این واقعیت است که دکتر احمدی‌نژاد همچنین، با صداقت و اخلاص و روحیه مردمداری خود، در کنار مردم و برای تحقق وعده‌های ایام انتخابات خود می‌کوشد.


در عرصه داخلی سفرهای استانی رئیس جمهور و هیأت وزیران و تلاش برای حل آن اقدامی بی‌سابقه در طول تاریخ کشور و یادآور فضای حاکم بر دولت مردمی و خدمتگذار شهید رجایی است که موجی از شور، نشاط و امیدواری بر آینده‌ای بهتر برای مردم و بویژه جوانان را به همراه داشته است. و در عرصه سیاست خارجی نیز ابتکار عمل و دیپلماسی قوی و مؤثر دکتر احمدی‌نژاد باعث همگرائی بی‌سابقه کشورهای اسلامی، آسیائی و آفریقائی در مقابل زورگوئیهای استکبار جهانی و عقب‌نشینی تدریجی آنان در عرصه روابط بین‌الملل شده و موج گسترده‌ای از اسلام‌خواهی و عدالت طلبی را در سطح کشورهای جهان و بویژه کشورهای اسلامی و عربی به همراه داشته است. مقاومت و ایستادگی دولت نهم در حراست حقوق مسلم مردم ایران برای استفاده صلح‌آمیز از فن‌آوری هسته‌ای هم در داخل کشور و هم در خارج از مرزها با استقبال و واکنش بسیار مثبت ملت‌ها همراه بوده و موجب اعتماد به نفس بیشتر در بین مردم کشورهای جهان سوم شده است به گونه‌ای که کشور ایران را به عنوان الگوی خود برگزیده‌اند.


در بررسی کارنامه یکساله دولت نهم موارد  ذیل نیز حائز اهمیت و قابل توجه است:


نخست آنکه مردم باید توجه داشته باشند که حجم فشارها و تبلیغات منفی علیه رئیس جمهور و دولت را به دقت بررسی نموده و مدّ نظر داشته باشند. بررسی‌های اولیه حاکی از آن است که میزان انتقادها و تذکرات به وزراء دولت نهم در یکساله اخیر شاید با کل انتقادها و تذکرات صورت گرفته به دولتهای شانزده سال گذشته برابری کند.


دوم: دستگاههای نظارتی بجای ریشه‌یابی واقعی مشکلات که ریشه در عملکرد دولتهای گذشته دارد بار همه مشکلات را ناشی از عملکرد دولت جدید جلوه داده و بعضاَ با ارائه آمار و ارقام غیرواقعی دولت را ناکارآمد جلوه می‌دهند که این موضوع در سالهای گذشته کم سابقه بوده است. به راستی اگر دستگاههای نظارتی کشور وظایف خود را به خوبی، با قاطعیت و عدالتخواهی دنبال می کردند، وضعیت عمومی کشور اینگونه آشفته می‌بود؟


و آیا دستگاههای نظارتی در دولت‌های خاتمی و هاشمی رفسنجانی واقعاً تا به این اندازه آزادی عمل داشته‌اند؟؟؟


سوم: پیروزی دکتر احمدی‌نژاد خواست خدا و اراده مردم بود و هیچ حزب و گروه سیاسی از دکتر احمدی‌نژاد و برنامه‌های وی حمایت نکرد، اما به محض پیروزی وی در انتخابات، احزاب و جناح‌های مختلف سیاسی به انحاء مخالف سعی در سهم‌خواهی از دولت و گماردن نیروهای خود در مناصب مهم کلیدی داشته و هنوز هم دارند. و اکنون نیز به دلیل افزایش هر روزه محبوبیت دکتر احمدی‌نژاد سعی در انتساب سیاسی خود به ایشان برای بهره‌برداری تبلیغاتی در انتخابات آینده شوراهای اسلامی شهر و روستا دارند.


چهارم: از ارکان مهم و مؤثر در تحقق شعارها و اهداف دولت استفاده از مدیران متعهد، کارآمد و معتقد به این اهداف و برنامه‌ها است. مردم عنایت داشته باشند که تغییرات داده شده در دولت، در حد یک دست‌کاری جزئی و جابجائی مختصر بوده است و پیش‌بینی می‌شود که در آغاز سال دوم دولت نهم، تغییرات گسترده و متناسب با اهداف دولت جدید نیز در راه باشد. عملکرد برخی مدیران عالی دولت و استانداران، بیانگر این واقعیت مهم است که این افراد، توانائی هماهنگ شدن با اهداف و برنامه‌های دکتر احمدی‌نژاد را نداشته و عملاً در اجرای برنامه‌های دولت در حوزه کاری خود موفق نبوده‌اند و علاوه بر آن در انتصاب مدیران میانی نیز رعایت حداقل معیارهای مورد انتظار مردم و دولت نهم را ننموده‌اند.


روحیه تجمل‌گرایی و تشریفاتی بودن برخی مدیران عالی دولت و استانداران علیرغم ساده زیستی شخص رئیس جمهور بوضوح نشان داد که این گونه افراد، شایستگی خدمت در دولتی که رئیس جمهور آن از جنس مردم است را ندارند و دکتر احمدی‌نژاد هم نشان داده و خواهد داد که در اداره امور کشور و انقلاب با هیچ کس تعارف ندارد و افراد ناخالص جائی در دولت پاک و خالص مورد انتظار مردم ندارند. لذا احتمال می‌رود در هفته‌های آینده مردم شاهد تغییراتی در سطح مدیران و استانداران و ورود نیروهای متعهد، عدالتخواه، کارآمد و با انگیزه در عرصه مدیریت اجرائی کشور باشند.

خواسته های مردم و پاسخگویی

نظام اسلامی و تمام دستگاههای آن و به ویژه نمایندگان مجلس شورای اسلامی باید بدانند که مردم ایران در این شرایط، مطالبات ویژه ای دارند که اگر چنانچه پاسخ مناسب به آنها داده نشود، باید به همان اندازه عدم مقبولیت و عدم همراهی را از مردم به انتظار نشست.
مردم ما می خواهند که مسئولین امور، افرادی متخصص، متعهد ، پر تلاش و پرکار و گره گشا باشند. آنها می خواهند که برای مشکلات اقتصادی چاره ای اندیشیده شود، در جهت رفاه اجتماعی گام های موثری برداشته شود و خدمات عمومی افزایش یابد. مردم ما می خواهند که مسئولین امور، افرادی ساده زیست، مردمی، متدین و صادق باشد و از جنجالهای سیاسی در جهت حل مشکلات عمومی بپرهیزند. آنها افرادی را می خواهند که انحصار طلب نبوده و قدرت را برای خدمت به کار گیرند و با آگاهی از مطالبات جوانان و زنان و با جوان گرایی در فعالیت ها نقش و جایگاه آنان را باور کنند.
مردم ما می خواهند که آزادی های اجتماعی در حیطه قانون برای آنها تامین شود. آنها خواهان حفظ استقلال و عدم وابستگی به قدرتهای دیگر بوده و می خواهند باورهای دینی و روحیه ملی گسترش یابد.
مردم ما می خواهند مسئولانی داشته باشند که آشنای با فرهنگ و تمدن اسلامی – ایرانی بوده و خودباخته فرهنگ بیگانه نباشند. آنها می خواهند که مسئولین آنها فقط شعار ندهند، اهل کار و عمل باشند و پیش از آن برنامه های دقیق و کارآمدی را در دست داشته باشند.
مردم می خواهند که مسئولین امر با نواندیشی و اصول گرایی و ارایه راهکارهای اجرایی مناسب ، شان و جایگاه ملی را بالا برده و سرافرازی ایران اسلامی را پدید آورند. آنها از اهمال کاری مسئولین خسته شده و خواستار فعالیت گسترده و اقدام سریع و قاطع آنان هستند. و به راستی حق مردم ایران، برخورداری از همه این خواسته هاست و حق بازخواست و مطالبه این امور را دارند.

************
منبع : ماهنامه یاران انقلاب - شهریور ۸۳  

سرنوشت‌ محتوم‌ یک‌ ابرقدرت‌

(تحلیلی‌ بر حوادث‌ 11 سپتامبر آمریکا )

 حسین‌ جمالو

       در آستانه‌ فروپاشی‌ اتحاد جماهیر شوروی‌ سابق‌، یک‌ جوان‌ ماجراجو و شرور آلمانی‌ (که‌ چندی‌ قبل‌ به‌ جرم‌ سرقت‌ و شرارت‌ در آلمان‌ دستگیر شد) با یک‌ فروند هواپیمای‌ سبک‌ و شخصی‌ «سسنا» فضای‌ غربی‌ اتحاد جماهیر شوروی‌ وقت‌ را در نوردید و در میدان‌ مرکزی‌ مسکو به‌ زمین‌ نشست‌. او با این‌ کار جهان‌ را در بهت‌ و حیرت‌ فرو برد و شوروی‌ها را شوکه‌ و غافلگیر نمود .

                 اهمیت‌ بالای‌ مسئله‌ در آن‌ بود که‌ سال‌های‌ سال‌ شوروی‌ به‌ ضریب‌ امنیتی‌ و ایمنی‌ تا 100% فضای‌ خود اطمینان‌ داشت‌ و از آن‌ به‌ دیوار آهنین‌ و دژ نفوذناپذیر تعبیر می‌نمود. ابرقدرت‌ شرق‌ این‌ گونه‌ تبلیغ‌ می‌کرد که‌ به‌ محض‌ ورود هر شی‌ء پرندة‌ ناشناس‌ به‌ فضای‌ شوروی‌ ،رادارهای‌ قوی‌ و پیشرفته‌ زمینی‌ و گشت‌های‌ هوایی‌ قدرتمند آن‌ کشور آن‌ را کشف‌ و ردیابی‌ می‌کنند. و در صورت‌ لزوم‌ با استفاده‌ از پدافند موشکی‌ و هواپیماهای‌ شکاری‌ خود سرنگونش‌ خواهند نمود. البته‌ سرنگونی‌ هواپیمای‌ مسافربری‌ بوئینگ‌ 747 (جامبوجت‌) خطوط‌ هوایی‌ کره‌ جنوبی‌ که‌ توسط‌ یک‌ فروند شکاری‌ سوخو ـ 15 شوروی‌ صورت‌ گرفت‌ (کره‌ای‌ها ورود هواپیما به‌ فضای‌ شوروی‌ را ناشی‌ از خطای‌ سهوی‌ خلبان‌ ،ولی‌ شوروی‌ها آن‌ را عملی‌ عمدی‌ و تجاوز کارانه‌ قلمداد نمودند) ظن‌ نفوذپذیری‌ فضای‌ شوروی‌ را تقویت‌ می‌کرد. چه‌ بسا نماد اصلی‌ یا یکی‌ از نمادهای‌ اصلی‌ اقتدار و ابر قدرتی‌ شوروی‌ سابق‌ همین‌ به‌ اصطلاح‌ دژ نفوذناپذیر فضای‌ شوروی‌ بود ؛ ولیکن‌ جوان‌ ماجراجوی‌ آلمانی‌ با هواپیمای‌ سبکی‌ که‌ مقطع‌ راداری‌ قابل‌ کشفی‌ برای‌ رادارهای‌ ابتدایی‌ و ساده‌ داشت‌، با نفوذ و طی‌ صدها کیلومتر در فضای‌ شوروی‌ اقتدار آن‌ ابرقدرت‌ را به‌ چالش‌ کشاند .از آن‌ به‌ بعد تردیدهای‌ جدی‌ در خصوص‌ ادعاهای‌ ابرقدرت‌ وقت‌ شکل‌ گرفت‌ و روند تدریجی‌ فروپاشی‌، سرعتی‌ شتابان‌ گرفت‌ .

                 و اما ،اکنون‌ نیز عملیاتی‌ به‌ ظاهر تروریستی‌ و انتحاری‌ در 2 شهر بزرگ‌ و استراتژیک‌ آمریکا یعنی‌ واشنگتن‌ و نیویورک‌ صورت‌ گرفته‌ است‌. انفجارات‌ متعدد ناشی‌ از برخورد هواپیماهای‌ مسافربری‌ متوسط‌ و سبک‌ با برج‌های‌ عظیم‌ مرکز تجارت‌ جهانی‌ و پنتاگون‌ و یا انفجار بمب‌ در نزدیکی‌ وزارت‌ امور خارجه‌ ،کاخ‌ سفید، کمپ‌ دیوید و... ایالات‌ متحده‌ را به‌ صورت‌ کشوری‌ جنگزده‌ درآورده‌ است‌. ثبت‌ تصاویر واضح‌ و گویای‌ ارسالی‌ برگیرنده‌های‌ تلویزیونی‌، این‌ واقعه‌ را از هر گونه‌ توضیح‌ و توصیف‌ بی‌ نیاز کرده‌؛ لیکن‌ آنچه‌ بسیار مهم‌ و قابل‌ تأمل‌ و ژرف‌ نگری‌ است‌، پرداختن‌ به‌ ابعاد این‌ فاجعه‌ و عواقب‌ اجتماعی‌ و قطعی‌ آن‌ می‌باشد .

                 سالهاست‌ که‌ نام‌ سازمان‌ اطلاعات‌ مرکزی‌ آمریکا (سیا) و پلیس‌ فدرال‌ این‌ کشور (اف‌. بی‌ .آی‌) با دقت‌ و سرعت‌ در کشف‌ هرگونه‌ تهدید داخلی‌ و خارجی‌ برای‌ آمریکا همراه‌ گشته‌ و تصویری‌ غیرقابل‌ خدشه‌ از آن‌ها ترسیم‌ شده‌ است‌. لیکن‌ اکنون‌ در عمل‌ ،این‌ سازمانها با عجز، سردرگمی‌، دستپاچگی‌ ،بی‌ دقتی‌ و ناتوانی‌ همراهمند. در پی‌ انفجارات‌ مهیب‌ اخیر در نیویورک‌ و واشنگتن‌ ،سیل‌ انتقادات‌ و اعتراضات‌ متوجه‌ دستگاههای‌ عظیم‌ و مخوفِ امنیتی‌ ،اطلاعاتی‌ و پلیسی‌ آمریکا گشته‌ که‌ چطور در مقابل‌ چشم‌ هزاران‌ مأمور رسمی‌ و مخفی‌، عملیاتی‌ تروریستی‌ با چنین‌ ابعاد وحشتناک‌ و غیر قابل‌ تصور صورت‌ می‌گیرد و اینان‌ از کشف‌ و خنثی‌ سازی‌ آن‌ها عاجزند !

                 روند اضمحلال‌ و فروپاشیِ مظهرِ میلیتاریسم‌ و کاپیتالیسم‌، مدتهاست‌ آغاز شده‌ و چه‌ بسا مفقود شدن‌ رایانه‌ها و برنامه‌های‌ بسیار سرّی‌ و حساسِ مراکز عمدة‌ امنیتی‌ سیاسی‌ آمریکا در چندی‌ قبل‌ را بتوان‌ مَطلع‌ این‌ روند محتوم‌ دانست‌ .

                 امروز این‌ سؤال‌ جدی‌ برای‌ جهانیان‌ مطرح‌ است‌ که‌ چگونه‌ کشوری‌ که‌ داعیه‌ حفظ‌ ثبات‌ و امنیت‌ جهانی‌ را دارد ـ و در همین‌ راستا برای‌ تأمین‌ امنیت‌ خود به‌ عنوان‌ یک‌ پیش‌ شرط‌، موشکهای‌ بالستیک‌ مهاجم‌ را در ارتفاع‌ 270 کیلومتری‌ و خارج‌ جو مورد اصابت‌ قرار می‌دهد، اکنون‌ از تأمین‌ امنیت‌ پایتخت‌ خود چنین‌ عاجز و ناتوان‌ مانده‌ است‌ .

                 آنچه‌ که‌ عظیم‌ترین‌ آسمانخراشهای‌ نیویورک‌ را هدف‌ قرار دادند، موشکهای‌ قاره‌ پیمای‌ روسیه‌ یا چین‌ و موشکهای‌ هوا به‌ زمین‌ جنگنده‌های‌ متخاصم‌ و سلاحهای‌ اتمی‌ یا میکروبی‌ و شیمیایی‌ خود پرداخته‌ ذهنی‌ عراق‌ و کره‌ و... نبودند ،بلکه‌ هواپیماهای‌ مسافربری‌ همراه‌ با مسافر خطوط‌ هوایی‌ آمریکا بودند که‌ به‌ طرز بسیار ماهرانه‌ و پیچیده‌ای‌ ربوده‌ شده‌ و به‌ آسمانخراشهای‌ دژنما که‌ ظاهراً احتمال‌ هیچ‌ تحولی‌ در آنها نمی‌رفت‌، اصابت‌ کردند و در چند دقیقه‌ نمادهای‌ ثروت‌ و قدرت‌ آمریکا را به‌ تلی‌ از خاک‌ تبدیل‌ کردند. آنها شمارش‌ معکوس‌ فروپاشی‌ ابرقدرتی‌ دیگر را آغازی‌ جدی‌ نمودند .

                 آمریکا که‌ با ادعای‌ تأمین‌ امنیت‌ فضای‌ عراق‌ از تعرض‌ جنگنده‌های‌ عراقی‌، مناطق‌ پرواز ممنوع‌ در شمال‌ و جنوب‌ آن‌ کشور ایجاد می‌کند و گشت‌های‌ متعدد هوایی‌ به‌ آن‌ مناطق‌ اعزام‌ می‌نماید، از تأمین‌ امنیت‌ فضای‌ کشور خود عاجز است‌ و در مقابل‌ چشم‌ شهروندانش‌ مراکز عمده‌ نظامی‌ ،تجاری‌ و سیاسی‌اش‌ مورد حمله‌ چند فروند هواپیمای‌ مسافربری‌ قرار می‌گیرد .

                 از سوی‌ دیگر تهدیدات‌ جورج‌ بوش‌، رئیس‌ جمهور آمریکا، مبنی‌ بر انتقام‌گیری‌ شدید از عاملان‌ این‌ عملیات‌، ابعاد دیگری‌ به‌ این‌ فاجعه‌ داده‌ است‌ .

                 آنچه‌ مسلم‌ است‌ ،آمریکایی‌ها در انتقام‌گیری‌ و حمله‌ به‌ دیگران‌ یدی‌ طولا و تجربه‌ای‌ پر بار دارند و جهان‌ همواره‌ شاهد نقش‌ آفرینی‌ جنگنده‌ها ،ناوهای‌ هواپیمابر، موشکهای‌ کروز آمریکایی‌ و... در این‌ حوادث‌ بوده‌ است‌. اکنون‌ این‌ سؤال‌ مطرح‌ می‌شود که‌ چنین‌ روشهایی‌ برخورد با معلول‌ بوده‌ است‌ یا علت‌؟ اگر به‌ واقع‌ چنین‌ روشهایی‌ (با فرض‌ اینکه‌ عوامل‌ این‌ انفجارها خارجی‌ بوده‌اند ؛ و اگر عواملی‌ از خود آمریکا دست‌ به‌ این‌ کار زده‌ باشند، که‌ چندان‌ نیز دور از ذهن‌ نمی‌باشد، مسئله‌ شکل‌ دیگری‌ خواهد یافت‌) مؤثر و پیشگیرانه‌ می‌بود و ریشة‌، چنین‌ عملیاتهایی‌ را می‌خشکاند ،طبیعتاً اکنون‌ دیگر به‌ واسطه‌ عملیاتهای‌ انتقام‌ گیرانه‌ سابق‌ آمریکا در افغانستان‌ ،لیبی‌ و... نبایستی‌ شاهد چنین‌ عملیاتی‌ با ابعادی‌ بسیار گسترده‌تر می‌بودیم‌ ؛ وقوع‌ این‌ حوادث‌ نشان‌ از غیر مؤثر بودن‌ روشهای‌ قبلی‌ و عدم‌ توجه‌ به‌ ریشه‌های‌ اصلی‌ و علل‌ واقعی‌ چنین‌ حوادث‌ تلخی‌ می‌باشد .

                 کشتار وسیع‌ انسانهای‌ بی‌ دفاع‌ در این‌ حجم‌ وسیع‌ از سوی‌ هر انسان‌ آزاده‌ای‌ محکوم‌ شده‌ و عملی‌ قبیح‌ و غیر قابل‌ توجیه‌ می‌باشد. به‌ ویژه‌ از دیدگاه‌ یک‌ مسلمان‌ این‌ قضیه‌ ابداً توجیه‌ بردار نیست‌. ولی‌ ادامه‌ روش‌ حاکمیت‌ مبتنی‌ بر زورگویی‌ و تجاوز به‌ دیگران‌ از سوی‌ سران‌ آمریکا نیز وقوع‌ چنین‌ حوادثی‌ را اجتناب‌ناپذیر نموده‌ و آن‌ چنان‌ که‌ مقامات‌ رسمی‌ جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌ عنوان‌ نمودند، خشکاندن‌ ریشه‌ چنین‌ حوادثی‌ منوط‌ به‌ توجه‌ جدی‌ به‌ آن‌ها و حاکمیت‌ عدالت‌ و مساوات‌ و دوری‌ از ظلم‌ و ستم‌ به‌ دیگران‌ است‌ .

                 هر چند درخصوص‌ این‌ واقعه‌ مطالب‌ زیادی‌ را می‌توان‌ ذکر نمود، اما ترجیح‌ می‌دهیم‌ تنها سرنوشت‌ محتوم‌ یک‌ ابر قدرت‌ ظالم‌ را از زبان‌ و قلم‌ نویسنده‌ معروف‌ آمریکایی‌ «گوروایدل‌» یاد آور شویم‌ که‌: «امپراطوری‌ آمریکا تا 10 سال‌ دیگر فرو می‌پاشد و... آمریکا با توجه‌ به‌ مشکلات‌ داخلی‌ فراوانی‌ که‌ دارد، اگر تا ده‌ سال‌ دیگر به‌ امپراتوری‌ خود بر جهان‌ ادامه‌ دهد، شانس‌ آورده‌ است‌... »

                 و سرانجام‌ یادآوری‌ سنت‌ حتمی‌ الهی‌ که‌ :المُلکُ یَبقی‌' مع‌ الکفر و لا یَبقی‌' مع‌ الظُلم‌ .

پذیرش قطعنامه با تصمیم مسئولان سیاسی و نظامی کشور بود

گفتگو با دکتر محسن رضایی



 

اگرچه خستگی کار روزانه از چهره رضایی به خوبی نمایان بود اما این خستگی باعث نشده بود که از دقت او برای پاسخگویی به سوالات ما کم کند. فرق او با سایرین در آن است که پیرامون مسائل جنگ 8ساله روان و قابل فهم صحبت می‌کند.
  
 


متن این گفتگو به شرح ذیل است:
**: اگر جنگ تحمیلی اتفاق نمی‏افتاد، وضعیت امروز انقلاب اسلامی ایران را چگونه ارزیابی می‌کردید؟ آیا بدون جنگ به اهداف عالیه خود رسیده بودیم یا اینکه تحمیل جنگ باعث بقا و تداوم انقلاب اسلامی شد؟

دکتر رضایی: این سوال دو پاسخ دارد، یکی اینکه اگر جنگ و حوادث ماقبل آن اتفاق نمی‏افتاد چه وضعیتی داشتیم و دیگر اینکه اگر جنگ رخ نمی‏داد ولی حوادث ماقبل آن اتفاق می‌افتاد وضعیت ما چگونه بود، چون قبل از اینکه جنگ در 31 شهریور 1359 شروع شود یک جنگ ماقبل از جنگ وجود داشته که از همان پیروزی انقلاب شروع شد و اوج آن از ابتدای سال 59 تا 31 شهریور همان سال یعنی در مدت شش ماهه اول سال بود. ارتش عراق در این مدت به بعضی از پاسگاه‌ها‌ی مرزی حمله کرده و تعدادی از آنها را گرفته بود. در همین مدت به ارتفاعات استراتژیک میمک حمله کرد و آنجا را گرفت و حتی در بغداد اعلام جشن کرد و 20-30 گلوله توپ هم برای شادی شلیک کرد. این وضعیت ادامه داشت تا اینکه رسیدیم به 31 شهریور 1359.
واقعیت این است که قبل از شروع جنگ 8ساله یک جنگ شدیدی بین ما و ارتش عراق وجود داشته و اگر جنگ تحمیلی اتفاق نمی‏افتاد همین امروز از آن حوادث به عنوان یک چالش، تنش و جنگ جدی میان ایران و عراق یاد می‌شد و در تاریخ هم می‌ماند. اما حالا برگردیم به آن نکته اصلی که پاسخ سوال شماست.
این جنگ برای کشور ما، هم خساراتی به وجود آورد و هم دستاوردهایی داشت. خسارات جنگ عبارت از این بود که بخشی از اقتصاد ملی ما را مورد آسیب قرار داد. تعداد زیادی از مردم ما به شهادت رسیدند تعداد زیادی مجروح و جانباز شدند و مردم مشکلات فراوانی را در طول جنگ متحمل شدند. ولی جنگ دستاوردهایی هم داشت که بسیار مهم بودند. اولینش این بود که ایران اعتماد به نفس و اقتدار ملی خود را که در دوران پهلوی و کلا 200سال پیش از آن از دست داده بود، به دست آورد. چه اینکه جنگ ایران و عراق اولین جنگ در 200سال اخیر بود که ایران در آن پیروز می‌شد؛ یعنی در تمام جنگ‌ها‌ی پیش از آن شکست خورده بود. مسئله دوم این بود که ارتش و نیروهای مسلح ایران در طول جنگ تحمیلی به طور واقعی شکل گرفتند و مجهز شدند. دستاورد سوم هم این بود که ایران در سطح روابط بین الملل و مناسبات دیپلماتیک، جایگاه واقعی خودش را پیدا کرد و عملا دوستان و دشمنان ما متوجه این واقعیت شدند. تجارب خوبی به دست آوردیم و سیاست خارجی خودمان را توانستیم به نحوی واقعی تر و جدی تر، سازماندهی کنیم. مسئله آخر هم رشد ارزشها و مسائل معنوی و فرهنگی در جامعه ما بود.خلاصه اینکه دفاع مقدس اگرچه برای ما با هزینه‌ها‌ و آسیب‌ها‌یی همراه بود ولی ارزش‌های فرهنگی و معنویات را در کشور رشد داد.

* اگر جنگ ایران و عراق جنگ دو دولت بود، سرنوشت آن چگونه رقم می‌خورد؟ به اعتقاد برخی کارشناسان یکی از هنرهای امام راحل این بود که جنگ تحمیلی را تبدیل به دفاع ملی کرد و از دل آن نیروی بسیج شکوفا شد...

- سال اول جنگ سال جنگ بین دو دولت بود یعنی ایران با نیروهای رسمی و دولتی، با ارتش بعث عراق می‌جنگید و این تا شهریور 1360 و قبل از عملیات ثامن الائمه جریان داشت به همین دلیل هم ایران هیچ موفقیتی در این یک سال نداشت. با اینکه چهارحمله بزرگ از طرف ایران انجام شد ولی هر چهارتای آن با شکست روبرو شد. تمام پیروزیهای ایران از سال دوم جنگ بود و آن زمانی بود که مردم وارد جنگ شدند.بنابراین زمانی که مردم وارد عرصه نبرد شدند، پیروزیها هم شروع شد. پس می‌توانیم نتیجه بگیریم که اگر دفاع، مردمی نمی‏شد، و اگر مردم در صحنه دفاع، مشارکت جدی نمی‏کردند، تا امروز هم جنگ ادامه پیدا می‌کرد و ایران نمی‏توانست سرزمین‌هایش را آزاد کند.

* یکی از بحث‌ها‌ی مطرح در میان مردم پیرامون دفاع مقدس، پایان جنگ در سال دوم است. به نظر شما قبول آتش بس در آن مرحله به معنای پایان جنگ بود و یا اینکه صدام در حقیقت می‌خواست قدرت و توانایی خودش را منسجم کند و تجاوزی دوباره داشته باشد؟

- مسئله آتش بس از همان روزهای اول جنگ مطرح شد. روز چهارم یا پنجم بود که صدام به رغم تصرف مناطق قابل توجهی از ایران، گفت که یک طرفه اعلام آتش بس می‌کنم... دوباره یکی دو ماه بعد از آن این مسئله را مطرح کرد. منظور صدام از آتش بس این بود که نیروهای نظامی در هر منطقه ای که هستند در همانجا بمانند. صدام حتی در وضعیت پیشروی هم آتش بس را مطرح می‌کرد، با اینکه ایران اصلا آماده حمله نبود.
بعد هم که ایران آماده حمله شد و با حملات سنگین سرزمین‌ها‌یش را آزاد کرد باز هم صدام صحبت از آتش بس را به میان آورد و لذا منظور صدام از آتش بس هیچ وقت این نبود که ما به یک صلح واقعی برسیم و مرزهای بین المللی به رسمیت شناخته شود و در حقیقت 2 کشور با 2 ملت در کنار هم زندگی کنند. او به دنبال یک سری اهداف استعماری بود که برای رسیدن به آنها مأمور شده بود و در حقیقت بحث آتش بس برای او یک جنبه تبلیغاتی داشت. نکته دوم این است که آتش بس پایان جنگ نیست بلکه صلح پایان جنگ است. فرق آتش بس با صلح این است که در آتش بس، دو نیرو برای مدتی بین هم تبادل آتش نمی‏کنند ولی هر لحظه ممکن است که آتش بس لغو شده و جنگ شروع شود؛ مثل سوریه و اسراییل که چهل سال است بین آنها آتش بس برقرار است ولی در این مدت چهار بار با هم جنگیده اند.
آمریکایی‌ها‌ به دنبال آتش بس بودند و نمی‏خواستند صلح برقرار شود به همین دلیل راه صلح را بسته بودند و راه آتش بس را همیشه باز می‌کردند. اگر ایران در آن مقطع آتش بس را می‌پذیرفت عملا جنگ ایران و عراق به یک جنگ 30-40 ساله تبدیل می‌شد و تا امروز ما با مسئله صدام مشکل داشتیم، یعنی تا امروز در حال آتش بس بودیم و به صلحی نمی‏رسیدیم. ایران که بعد از آزادسازی خرمشهر، جنگ را به داخل خاک عراق کشاند، تصمیم داشت که با فشار نظامی، طرف مقابل را وادار به صلح کند، بنابراین جنگ بعد از آزادسازی خرمشهر برای کسب صلح بود لذا قطعنامه 598 که پنج سال بعد از آزادسازی خرمشهر صادر شد، حال و هوای صلح را دارد، اگرچه ابهاماتی در آن وجود داشت. لذا پنج سال پس از آزاد سازی خرمشهر، اولین پیشنهاد صلح به ایران ارائه شد و تا آن موقع فقط آتش بس مطرح بود.

*آقای دکتر! کشور در مدت هشت ساله جنگ از حیث داخلی و بین المللی چگونه مدیریت شد؟

_ از نظر بین المللی که ما کاملا محاصره بودیم. اولا در محاصره اقتصادی بودیم و ثانیا ما را در انزوای سیاسی قرار داده بودند. آمریکا و شوروری هم در این جهت با هم متحد شده بودند و هم پیمانانشان هم آنها را همراهی می‌کردند. تلاش ایران در این زمینه این بود که از انزوا خارج شود. عملیات‌ها‌ی موفقی که داشتیم باعث شد که رویکرد دنیا نسبت به ما تغییراتی داشته باشد. ابتدا کشورهایی مثل سوریه، لیبی، کره شمالی و.... وارد فاز حمایت از ما شدند و بعد از‌ آن هم کم -کم کنفرانس غیرمتعهدها به سمت ما متمایل شد و بعد کشورهای اروپایی به سمت ما تمایلاتی نشان دادند ولی همچنان آمریکایی‌ها‌ تا آخرین لحظه سعی می‌کردند که از یک اجماع جهانی به نفع ما جلوگیری کنند و البته خیلی کارشکنی هم کردند.
در داخل انسجام ملی ما بعد از سقوط بنی صدر بسیار بالا رفت یعنی همه جناح‌ها‌ی سیاسی با هم متحد شدند؛ همه اقوام ایرانی در جنگ شرکت کردند به نحوی که هیچ قومی نداریم که در جنگ شرکت نکرده باشد. از نظر اقتصادی با اینکه ما،هم تحریم بودیم و هم ذخایر ارزی ما را در آمریکا بلوکه کرده بودند و هم نفتمان قیمت چندانی نداشت، مردم مشکلات جنگ را تحمل کردند و تقریبا نگرانی عمده ای در داخل کشور نداشتیم. در یک جمله می‌شود گفت که رهبری قاطع امام راحل و پیروزی‌ها‌ی ما در جنگ و وفاداری مردم به انقلاب و کشور خودشان باعث شد که ما از یک انسجام خوبی در دوران جنگ در داخل کشور برخوردار باشیم.

* تأثیر تحولات و رخدادهای داخلی و بین المللی در مناطق عملیاتی و جنگی چگونه بود؟

_ تحولات داخلی خیلی موثر بود یعنی به محض اینکه احساس یک اختلاف سیاسی می‌شد در اعزام نیروی ما اثر خودش را می‌گذاشت. و بالعکس وقتی که وحدت بیشتر می‌شد اعزام نیرو به جنگ هم بیشتر می‌شد. در رابطه با مسائل خارجی، خیلی تأثیر جدی ای احساس نمی‏کردیم. خصوصا از نظر اعزام نیرو. ولی از نظر اقتصادی و تکنولوژی خیلی موثر بود. یعنی تحولات بین المللی که باعث می‌شد ما را تحریم کنند یا اینکه از واردات کالاهای صنعتی جلوگیری کنند در جنگ اثر می‌گذاشت.

* در زمینه تأثیر تحولات داخلی که فرمودید می‌شود به صورت مشخص به مواردی اشاره کنید...
_ مثلا در سال اول جنگ که اختلافات بنی صدر و شورای انقلاب و مجلس و قوه قضاییه بالا گرفت به شدت از اعزام نیرو به جبهه‌ها‌ کاسته شد و وضع ابهام آمیزی در جنگ پیدا شد. یا در زمان اواخر جنگ که بحث آقای منتظری پیش آمد باز مشکلاتی به وجود آمد و یا اختلافاتی که بعضا در مدت کوتاهی شکل می‌گرفت در اعزام نیرو موثر بود.

* تأثیر دفاع مقدس و جنگ 8 ساله در تأثیر بر فاکتورهای نظامی دنیا چگونه بود؟

_ اولین تأثیری که دفاع مقدس بر روابط بین الملل گذاشت این بود که ایران اولین کشور مستقلی شد که به دور از جهان دو قطبی یک رفتار و رویه متفاوتی در روابط بین الملل شکل داد. یعنی قبل از پیروزی انقلاب و دفاع مقدس همه رفتارهای بین المللی یا از تفکر شوروی تبعیت می‌کردند و یا به تفکر و سیاست‌ها‌ی آمریکا چشم داشتند. ایران اولین کشوری بود که رفتار و روش جدیدی را در سطح روابط بین الملل شکل داد.
البته اگر ایران پیروز نمی‏شد و سرزمین‌ها‌یش را آزاد نمی‏کرد نمی‏توانست چنین خواسته ای را اعمال کند و خواسته خودش را تحمیل کند. درحقیقت ایران اولین کشور جهان سومی است که مشابه تأثیری که قدرت‌ها‌ی بین المللی در سطح جهان و شورای امنیت سازمان ملل به وجود می‌آوردند ایجاد کرد. مسئله دوم این بود که دفاع مقدس به ملتها اعتماد به نفس داد که می‌شود ایستاد. بدون شک انتفاضه فلسطین و مقاومت لبنان ریشه در حادثه جنگ دارد و بسیاری از کشورهای دیگر احساس کردند که می‌توانند روی پای خودشان بایستند و ملتها احساس کردند که می‌شود ایستادگی کرد.
کلا دفاع مقدس یک تفکر جدیدی را در دنیا به وجودآورد که می‌شود خارج از نظام دوقطبی هم زندگی کرد. البته ابتدا باور این واقعیت خیلی سخت بود ولی بعدها که جلوتر آمدیم و فروپاشی شوروی صورت گرفت این ایده بیشتر تقویت شد. بنابراین دفاع مقدس هم در داخل ایران تأثیر داشت و هم بر روی ملتها اثر گذاشت و هم روابط بین الملل را متحول کرد.

*‌آیا تجارب و دستاوردهای دوران دفاع مقدس در قالب دروس تدوین شده در سطح دانشگاه‌ها‌ی داخل و خارج تدریس می‌شود یا خیر؟

_ در دانشگاه‌ها‌ی نیروهای مسلح، این تجارب به صورت مناسب تدریس می‌شود اگرچه هنوز ظرفیت‌ها‌ی بسیار زیادی هست که تدوین نشده. ولی در دانشگاه‌ها‌ی خارج هنوز انتقال تجربه صورت نگرفته اما بین ایران و ملت‌ها‌ی دیگر مثل لبنانی‌ها‌، عراقی‌ها‌، افغانی‌ها‌ و اهالی بوسنی هرزگوین این تجارب به صورت ارتباطات غیردانشگاهی و ارتباطات آموزشی در قالب آموزش‌ها‌ی نظامی منتقل شده. نوع نبردی که حزب الله لبنان به آن عمل می‌کند مشابه همان نوع جنگی است که رزمندگان ما با ارتش عراق انجام دادند و در حقیقت این تجارب به آنجا منتقل شد، به جبهه شمال افغانستان منتقل شد به سپاه بدر عراق منتقل شد...

* برخی معتقدند که پذیرش قطعنامه 598 در سال 1367 به علت برخی مشکلات اقتصادی بود، بعضی هم اعتقاد دارند که علت اصلی آن کمبود نیروهای رزمی در جبهه‌ها‌ی نبرد بود. تحلیل شما در این زمینه چیست و نقش خودتان در این جریان چگونه بود؟

_ حضرت امام در پیامی که برای مسئولین کشور فرستادند به همه این عوامل اشاره کردند. اشاره کردند که در آمار اقتصادی آقای نخست وزیر، نشانه‌ها‌ی ضعف اقتصادی پیداست. وزیر ارشاد هم صحبت از کمبود اعزام نیرو به جبهه می‌کنند. فرماندهان نظامی هم خواسته‌ها‌یی دارند و من هم از آنجایی که به این آقایان اطمینان و اعتقاد دارم تصمیم می‌گیرم که قطعنامه را بپذیرم. بنابراین در پذیرش قطعنامه هم مسائل اقتصادی سهیم بود و هم مسائل نظامی و اجتماعی مثل اعزام نیرو به جبهه...
این تصمیم گیری را هم حضرت امام براساس نامه‌ها‌یی که مسئولین برای ایشان نوشته بودند انجام داد. از جمله کسانی که نامه نوشته بودند من بودم. البته من نامه‌ام را برای حضرت امام ننوشتم بلکه برای مسئولان کشور نوشتم و به آنها گفتم که اگر می‌خواهید ما جنگ را سریعتر به پیش ببریم لازمه اش این است که امکانات تسلیحاتی و مالی بیشتری در اختیار جبهه قرار بگیرد.

* یعنی نقش شما در همان نامه ای که نوشتید محدود می‌شد؟

_ بله. مسئولین به علاوه نامه خودشان نامه من را هم خدمت حضرت امام دادند و از مجموع آنها تصمیم حضرت امام برای قبول قطعنامه شکل گرفت.

*آقای دکتر! تأثیر دفاع مقدس را بر رویارویی اخیر حزب الله لبنان با رژیم صهیونیستی چگونه ارزیابی می‌کنید؟

_ دو تأثیر مشخص را می‌شود در این زمینه بررسی کرد. یکی روحیات و معنویات رزمندگان ما که به برادران حزب الله لبنان منتقل شده به صورتی که همان روابط انسانی ما در زمان جنگ بین آنها وجود داشت و همان اعتماد، همان برادری و همان روحیه شهادت طلبی....
تأثیر دیگر هم در زمینه تاکتیک‌ها‌ی رزمی و اصول و قواعد دفاعی است که به آنها آموزش داده شده. این دو عامل به نظر من در موفقیت نیروهای حزب الله موثر بوده است.

* بحث آموزش‌ها‌ی نظامی و تاکتیکی خیلی روشن است ولی در زمینه روحیه و معنویات زمان جنگ با توجه به بعد مکانی و جغرافیایی چگونه این انتقال انجام گرفته؟

_ ما در سال1362 نیروهایی را برای آموزش به لبنان اعزام کردیم. نیروهای ما که حتی در حد فرماندهان عالیرتبه سپاه هم بودند در همان شرایط که خرمشهر آزاد شده بود برای آزادسازی بیروت به لبنان رفتند تا لبنانی‌ها‌ را آموزش دهند. یعنی همزمان با همان دوران جنگ، آن روحیات مدنظر به آنها منتقل شد و چون حزب اللهی‌ها‌ در یک حالت جهادی تا امروز مانده اند و فضا، فضای جهادی است آن فرهنگ را هم حفظ کرده اند؛ در حالی که در ایران چون فضا، فضای صلح و غیرجنگی است ممکن است این روحیه در برخی افراد تضعیف شده باشد اما در آنجا به دلیل وجود جو جهادی و دفاع از سرزمینشان آن ارزشها را حفظ کرده اند.

* باتوجه به اینکه ما در حال حاضر در وضعیت صلح کامل نیستیم و هرلحظه ممکن است مورد تهدیداتی قرار بگیریم فکر نمی‏کنید که حفظ این روحیات باید جزو اولویت‌ها‌ی ما جهت برخورداری از امنیت پایدار باشد؟

_ من معتقدم مهمتر از توپ و تانک و موشک، آن چیزی که باعث موفقیت ما در رویایی با دشمنان و تهدیدات جهانی می‌شود حفظ روحیه جهادی و شهادت طلبی است.

*آقای دکتر! حافظه قوی شما در یادآوری خاطرات ما را مجاب می‌کند که درخواست کنیم یکی از ناگفته‌های جنگ را در این گفت و گو به مخاطبین خبرگزاری فارس هدیه کنید...

- یکی از مطالب ناگفته مربوط به دوران حضرت امام است و نحوه برخورد ایشان. ظاهر کار این است که همه مسائل جنگ توسط حضرت امام تصمیم گیری می‌شد؛ البته همین طور هم بود و هروقت که ایشان تصمیمی می‌گرفتند همان تصمیم اجرا می‌شد ولی امام با وجود قدرت و عظمتی که داشت معمولا سعی می‌کرد که در حد و قواره ظرفیت مسئولان کشور حرکت کند و جلوتر از توانایی آنها نباشد. یکی از آن حوادث هم بحث ناوهای آمریکا بود که به خلیج فارس آمده بودند تا کشتی‌ها‌ی کویتی را اسکورت کنند. لذا ما با این محدودیت مواجه شدیم که عراق می‌آمد و کشتی‌ها‌ی ما را می‌زد و ما که قبلا مقابله به مثل می‌کردیم با وجود ناوهای آمریکایی دیگر توان مقابله به مثل نداشتیم. لذا مسئولین کشور به خدمت امام رسیدند و گفتند که ناوهای آمریکایی قصد عبور از تنگه هرمز را دارند تا به سواحل کویت بروند و کشتی‌ها‌ی کویتی و عراقی را اسکورت و حفاظت کنند... تکلیف چیست؟
حضرت امام به مسئولین کشور گفتند که اگر من جای شما بودم، اولین ناو آمریکایی را با آر پی جی می‌زدم! بعد مسئولین سیاسی گفتند که شما رهبر ما هستید اگر دستور بدهید ما می‌رویم و آنها را می‌زنیم؛ ولی امام فرمود: نه، من نمی‏خواهم کاری را به شما تحمیل کنم. خودتان بروید و درباره این موضوع تصمیم بگیرد...
مسئولین هم رفتند و تصمیم گرفتند که درگیر نشویم ولی از یک طریق غیبی، اقدامی شد که این ناوها نرسیده به ساحل کویت روی مین رفتند. وقتی که ناوهای آمریکایی با مین برخورد کردند، وضعیت خاصی در غرب شکل گرفت که چه کسی جرأت کرده ناو آمریکا را بزند. آمریکایی‌ها‌ در ابتدا فکر می‌کردند که کار شوروی بوده و برای همین یک چالش جدی بین آمریکا و شوروی در جنگ به وجود آمد. بعدها فهمیدند که کار شوروی‌ها‌ نبوده و دستی غیبی این مین‌ها‌ی دست ساز را سر راه ناوها گذاشته. مهم این بود که چگونه مین‌ها‌ در اعماق خلیج فارس کاشته شده بود که آمریکایی‌ها‌ با مدرنترین وسائل ردیابی الکترونیکی نتوانسته بودند نه کاشتن مین را ببینند و نه اینکه آن را پیدا و خنثی کنند و این جریان یکی از جعبه سیاه‌ها‌یی است که آمریکا هنوز هم نتوانسته در آن را باز کند.


 

 

 

 

منبع: خبرگزاری فارس