سه ساعت گفتگوی خواندنی با سخنگوی شورای شهر و شهردار خوی
بخش پایانی
در شماره گذشته، قسمت اول نشست خبری سخنگوی شورای شهر و شهردار خوی با خبرنگاران رسانه های عمومی و محلی از نظرتان گذشت. در این شماره، شمار ا به مطالعه فسمت پایانی این مصاحبهی مطبوعاتی دعوت می کنیم:
آیا ساخت و سازها در خوی براساس طرح تفصیلی صورت می گیرد؟
شهردار خوی: طراح و مطالعه کننده ضوابط و الگوی ساخت و ساز در شهرها وزارت مسکن و شهرسازی است و تصویب کننده آن شورای عالی معماری و شهرسازی است. بنده خودم به این الگو انتقاد دارم و خوشبختانه مسئولین فنی استان هم اعتراف می کنند که این الگوها غیرواقعی هستند. چون در این الگودهی، جامعة ایده آل در نظر گرفته شده و در حال اجرا هستند. هر جامعه مدیریت خاص خودش را می خواهد و نمی شود مدیریت جامع پیشرفته را در همه جوامع اجرا کرد.
آقای استاندار در آخرین جلسه شورای اداری شهرستان خوی از حل شدن مشکل زمین دانشگاه دولتی و رفع اختلاف بین شهرداری خوی و مسکن شهرسازی استان خبر داد آیا این مشکلات رفع شده اند یا نه؟
شهردار خوی: اراده استانداری بر رفع این مشکلات است ولی ما هنوز این اراده را در مسکن و شهرسازی استان نمی بینیم. متأسفانه براساس پیگیریهائی که بعد از سخنان استاندار محترم انجام دادیم هنوز کارشکنی ها ادامه دارد. آقای استاندار در نیّت خود ثابت هستند و مجموعه استانداری و معاون عمرانی آن برای حل این مشکلات مصمم هستند دستوراتی را هم صادر کرده اند ولی ما هنوز از مسکن و شهرسازی استان، بر تبعیت از دستور مقام عالی استان در رفع این مشکلات عکسالعمل جدّی مشاهده نمی کنیم. اسنادش را گرفته ایم و بزودی تمام مکاتبات صورت گرفته را منتشر خواهیم کرد تا افکار عمومی در جریان امر قرار بگیرند.
آیا ساخت فرهنگسرا در برنامه های سال86 شهرداری قرار گرفته است؟
سخنگوی شورای شهر خوی: لازمة ساخت فرهنگسرا انجام یک سری زیرساختهائی است که ذاتاً جزو وظایف شهرداری است که باید انجام می گرفت مانند ترمینال و تره بار که برای ما مهم بودند و اگر قبلاً فرهنگسرا می ساختیم مورد مواخذه قرار می گرفتیم که ترمینال نداریم و شما فرهنگسرا می سازید. امسال بحث فرهنگسرا مطرح شد و مقرر شد ساختمان قدیم شورای شهر به فرهنگسرائی با نام فرهنگسرای پیامبر اعظم(ص) تبدیل شود و با ادغام محوطه شورا با مسجد سیدالشهداء محوطة ادغام شده به پارک عمومی با نام بوستان خردمندان تبدیل می شود که شرایط آن فراهم شده و انشاءا... با همکاری میراث فرهنگی این امر نهائی خواهد شد. مهم این است که عنوان فرهنگسرا تصویب شود و برای آن ردیف بودجه باز شود که خوشبختانه ردیفهای آن باز شده است و انشاءا... در سالهای آتی شاهد احداث فرهنگسراهای جدید در سطح شهر باشیم.
آیا سیاستهای حمایت از بلندمرتبه سازی شورایشهر ادامه خواهدیافت؟
کبیری: سیاست شورای شهر در حمایت از بلندمرتبه سازی را بصورت علنی اعلام کردیم و مردم(علیرغم سنگ اندازیها) با رأی خود اعلام کرده اند که این سیاست را قبول دارند سیاستهای شورا در این رابطه ادامه خواهد یافت و معتقدیم تنها راه برون رفت از معضلات شهری ارتفاع سازی است و از شهرداری می خواهیم مجوزهای لازم برای ارتفاع سازی را سریعتر صادر نمایند و معتقدیم این حمایتها نه تنها ضوابط شهرسازی را به هم نمی زند بلکه برای حل معضل شهری کمک هم می کند.
در خصوص مرمت و توسعه مزار شمس تبریزی چه برنامه ای دارید؟
شهردار خوی: ما اکثراً در انتخاب و تعیین استراتژی دچار اشتباه هستیم. یعنی به جای اینکه حق خودمان را از مجرای اصلی آن پیگیری کنیم، می آئیم به جان همدیگر میافتیم. چرا2 میلیارد تومان می دهند فلان اثر را در میدان ایالت خریداری می کنند؟ آنجا یک اثر ساختمانی است ولی شمس یک اثر شخصیتی است. برای آنجا فقط قدمت ساختمان مهم است ولی اینجا شمسی قرار دارد که ارزش بین المللی دارد. از شما تقاضا می کنم در هدف گیری تان سیبل را مشخص کنید برخی اوقات سیبل را گم کرده همدیگر را هدف قرار می دهیم. ما و مسئولین شهر و شورا و... همیشه اینجا هستیم. در مورد پروژه شمس اگر دنبال پروژه ای بدیع و افتخارآمیز هستیم تا از جهانیان دعوت کنیم بیایند و آنرا ببینند، اجرای آن کار شورا و شهرداری نیست باید طرحی چند ساله اجرا شود و هزینه ای قابل توجه( بالای200 میلیاردی) برای آن صرف شود تا یک اثر ماندگار ساخته شود. چرا باید من از بودجه و عوارض و نوسازی این مردم بردارم و به سازمانی دیگر بدهم که برود برای خودش یک تفرجگاه بسازد. از مدیرانی چون آقای استاندار، رئیس سازمان مدیریت برنامه بودجه، مدیر کل سازمان میراث فرهنگی، آقایان نمایندگان استانی بپرسید جایگاه کدام اثر استانی از شمس تبریزی بالاتر است. از رئیس جمهور؛ وزیر فرهنگ و معاون رئیس جمهور و... پیگیری کنید و بپرسید چرا در اینجا شمس مظلوم مانده است. برادران عزیز! اجرای از حرم تا منار باید تا پایان سال86 به پایان برسد. بپرسید چرا به اتمام نمی رسد؟ چرا به مصوبات برنامه چهارم عمل نمی کنید؟ نه تنها در مورد بحث شمس بلکه بیائید در مورد کلیه مطالبات خوی استراتژیها را مشخص کرده و از کانال اصلی اش پیگیری کنیم. بحث ما فقط در حوزه میراث نیست.
آقای کبیری جلسه پیگیری استان شدن خوی چرا تشکیل نمی شود؟
کبیری: اعضای شورا معتقد بودند در زمان انتخابات، با این نوع بحث ها نباید به سمت نوعی جوّسازی ها پیش برویم. اما هفته گذشته این موضوع را در جلسه شورای شهر مطرح کردیم و قویاً پیگیر هستیم تا جلسه بعدی استان شدن خوی را هر چه سریعتر برگزار کنیم و هر چند خبرهای جسته گریختهای به گوش می رسد که فرمانداری خوی به معاونت استانداری ارتقاء یافته اما مطمئناً اگر ابلاغیه ای مبنی بر ارتقاء فرمانداری در دست بود خیلی پیش از اینها در مطبوعات درج می شد. چون هرکس به نوعی تلاش میکند تا این موضوع را به نام خودش تمام کند. شورا قویاً پیگیر این قضیه است. حتماً جلسات بعدی تشکیل خواهد یافت و نامه های سرگشاده بعدی منتشر خواهد شد تا محکمتر از گذشته نیازهای عمومی شهر را پیگیری کنیم.
آقای شهردار، شهردار می مانید؟
صالح جو: الان اظهار نظر و تصمیم گیری در این مورد زود است. اجازه بدهید کارمان را انجام دهیم. این حق شورا و شهردار است و فکر می کنم مطرح کردن این موضوع به مصلحت سیستم اجرائی مان نیست. چهار ماه فرصت داریم اجازه بدهید کارهایمان را در فضائی آرام و بدون حاشیه پیش ببریم.
کبیری: این4 ماه باقیمانده یک فرصت طلائی برای شورای بعدی است ما مدعی هستیم در تاریخ شوراهای دور دوم این یک تصمیم استثنائی بود که ما اجازه ندادیم این شهر یک روز بدون شهردار بماند و امروز که جلسه انتخابات هیات رئیسه را برگزار کردیم در همان جلسه هم بدون اینکه خود آقای شهردار مطلع باشند شهردار را انتخاب کردیم (البته براساس جلساتی که قبلا تشکیل داده بودیم) و الان این چهار ماه فرصت مناسبی است تا شورای دور سوم دور هم جمع شوند و نظرات و تصمیمات خود را مورد بررسی قرار دهند تا در جلسة نهم اردیبهشت ماه اجازه ندهند حتی یک روز تکلیف شهرداری روشن نباشد.
شهردار: از هم اکنون اعلام می کنم، در فضائی بسیار آرام و صمیمی در انتخاب شهردار دست شان را می بوسیم،مطمئن باشید بنده در هر سنگری که باشم تجربیات خودم را در طبق اخلاص ارائه خواهم کرد و این یک امر طبیعی است و حق با شوراست و باید قاعده بازی را قبول کرد.
در مورد ساماندهی تابلوهای معابر شهر چه اقدامی صورت گرفته است؟
شهردار: کل تابلوها طراحی شده اند و در دست ساخت هستند فکر می کنم اگر هوا اجازه بدهد تا پایان سال در کوی صفا، کوی ولیعصر و یک سری از مناطق شهر نصب خواهند شد.
تابلوهای راهنمای آثار تاریخی چطور؟
صالح جو: در مورد نصب تابلوهای راهنمای آثار تاریخی و گردشگری خوی هم اقداماتی صورت داده ایم الان تابلوهایشان تهیه شده اند و در نصب فونداسیون تابلوها به علت برودت هوا مشکل بوجود آمده بود. به محض اینکه هوا مناسب شود نتایج این تلاشها را خواهید دید.
برای جلوگیری از تخریب برخی شخصیت ها در تبلیغات انتخاباتی چه پیشنهادی دارید؟
شهردار: باید در این مورد تدبیر شود، نه در مورد من که عددی نیستم.جداً می گویم من در مقابل خون شهیدان و رزمندگان و زجرکشیدگان در زندان های ساواک که عددی نیستم. اما این آفت، انقلاب را می سوزاند. چرا باید هیچ کس در مقابل گفته هایش پاسخگو نباشد؟ اگر آمدند و گفتند که آقا انتخابات تمام شد حالا باید گفته هایت را ثابت کنی آن وقت این معضل حل خواهد شد. الان خیلی ها به خاطر حیثیت خود در انتخابات پا پیش نمی گذارند. چرا؟ اگر من اینهمه فساد کرده ام چرا چهار سال مرا سر کار نگه داشته اند؟چرا به این تخلفات رسیدگی نکرده اند؟ چرا یقه خلافکارها را نگرفته اند؟
. . . صرفنظر از صالح جو که عددی نیست. اما این آفت و این آتش اجتماع را می سوزاند. به جوانان ما درس بی وفایی یاد می دهد.
. . . ما راه شهید بهشتی را می رویم؟ ما شیفته خدمت هستیم. این یعنی شیفتگی به خدمت؟
کبیری: اجازه بدهید چند کلمه هم من عرض کنم. من این گلایه را از مسوولان امر دارم. با دادستان که صحبت می کردم علیرغم اینکه دو نفر قاضی را مامور رسیدگی به تخلفات انتخاباتی کرده بود، گفتند حتی یک گزارش به آنها ارائه نشده است. حالا بماند این مسائل در شورا مطرح شده و شورا این حق را برای خود محفوظ داشته است که از بعضی مجموعه ها شکایت کند.
اگرشورا در چهار سال گذشته خائن بود چرا مصوبات شورا را فرماندار تایید کرده است.الان شکایت من روی میز آقای دادستان است.
. . . یک نفر باید پیدا شود و بگوید که بیائید ثابت کنید.
. . . شما به عنوان چشم مردم همیشه شاهد بودید که ما در شورای دوم چقدر مواظب بودیم که هیچ یک از اعضای شورا منحرف نشوند به مسیر سودجویی نیفتند. در چنین شرایطی یکی بیاید شورا را خائن بنامد؟
والله اگر من از آن17 هزار نفری که به من رأی دادند خجالت نمی کشیدم استعفا می دادم و می رفتم. چون اعتبار و آبروی ما که کمتر از شورا نیست؟
ترسم از این است که دیگر کسی بخاطر ترس ازآبرویش وارد انتخابات شوراها نشود. شورا چقدر درآمد دارد که10 الی20 میلیون هزینه می کنند؟ این فیش من. ( در این لحظه فیش دریافتی خود را به خبرنگاران نشان داد) در یک ماه کلاً188 هزار تومان دریافت کردهام. من می دانستم که در شورا چیزی نیست. یا باید معامله کنیم و سوء استفاده نماییم و از شورا برای دیگر کارهایمان اعتبار کسب کنیم و یا اینکه این همه ارزش ندارد که20 میلیون هزینه تبلیغات نماییم.
جلوی اینگونه بداخلاقی ها باید در این دوره سدّ شود چون در غیر این صورت، در دوره آینده افراد آبرومند به صحنه نخواهند آمد. ما می گوییم وقتی یک نفر با هزینه شخصی خودش به سفر می رود، به هیچ کس مربوط نیست. شهردار باید فردی باشد که چند شهر را دیده و چشمانش نسبت به پیشرفت شهرها باز شده است.
ما خودمان، دوره گذشته شهردار را تشویق کردیم. یک نفر که اینقدر کار انجام می دهد یک میلیون تومان پاداش بگیرد چه ارزشی دارد؟ در دوره گذشته برای تشویق، هزینه سفرش را به دبی پرداختیم (700 هزار تومان) و چون این مسائل را پیش بینی می کردیم، من هم به هزینه خودم در کنار شهردار به این سفر رفتم. این مسائل را عنوان کردن بی ادبی و بی نزاکتی است.
علیرغم اینها، ما اعلام می کنیم که مردم به هر کسی که رأی داده اند ما با آنها همکاری خواهیم کرد ولی اینگونه مسائل باید متوقف شود. شما مطبوعات باید اینها را بنویسید تا نظارت کنند ونگذارند در دوره های آینده این مسائل تکرار شود